Pensie pentru limită de vârstă

Pentru obținerea unei pensii pentru limită de vârstă este necesară îndeplinirea cumulativă a două condiții: 

  • împlinirea vârstei standard de pensionare;
  • realizarea stagiului minim de cotizare în sistemul public.

VÂRSTA STANDARD DE PENSIONARE este de 65 de ani pentru bărbați şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. 

STAGIUL MINIM DE COTIZARE este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. 

STAGIUL COMPLET DE COTIZARE, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. 

(1) Dovada stagiului de cotizare realizat în sistemul public de pensii pentru perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 se realizează conform art. 135 din lege, cu carnetul de muncă. În lipsa carnetului de muncă, dovada stagiului de cotizare realizat anterior datei de 1 aprilie 2001 se face şi cu alte acte prevăzute de lege, respectiv prin adeverinţe eliberate de angajatori, deţinători legali de arhivă sau operatori economici autorizaţi de Arhivele Naţionale, în original, cu condiţia publicării pierderii carnetului de muncă în Monitorul Oficial, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

(2) În situaţia prezentării şi a altor acte de vechime în muncă prevăzute de lege, pentru perioadele menţionate la art. 13 lit. a) din lege, acestea vor cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente:

a) denumirea angajatorului;

b) datele de identificare a persoanei;

c) perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;

d) funcţia, meseria sau specialitatea exercitată.

(3) Pentru perioadele menţionate la art. 13 lit. a) din lege, dovedirea venitului total lunar brut sau net, după caz, utilizat la determinarea punctajelor lunare, se face prin adeverinţă întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

(4) Actele vor avea număr şi dată de înregistrare, ştampila unităţii emitente, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

(5) Adeverinţele prin care se face dovada vechimii în muncă prevăzute la art. 13 lit. a) din lege, eliberate anterior intrării în vigoare a legii, pot fi valorificate dacă cuprind cel puţin elementele necesare prevăzute la alin. (2).

(6) În situaţia în care nu se prezintă adeverinţe de venit întocmite conform anexei nr. 6 la lege, pot fi valorificate la stabilirea punctajelor lunare adeverinţele eliberate anterior datei intrării în vigoare a legii, prin care sunt dovedite salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992 au făcut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, dacă sunt întocmite conform dispoziţiilor legale în vigoare la data eliberării.


Acte necesare: 

  • cerere pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă;
  • carnetul de muncă original ;
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizata în alte sectoare de activitate;
  • livretul militar original ;
  • diploma de studii original sau adeverință din care să rezulte durata normală și perioada studiilor, precum și certificarea absolvirii acestora;
  • pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în strainatate este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul roman;
  • adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;
  • adeverință privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite;
  • procura specială pentru mandatar, dacă este cazul (pentru cetățeni străini și/sau romani cu domiciliul în străinătate există posibiltatea emiterii unei procuri speciale, valabilă pentru o perioadă de 18 luni, prin care sa fie desemnată, în calitate de mandatar, o persoana care urmează a efectua, în numele titularului, toate operațiunile legate de stabilirea dreptului la pensie și încasarea pensiei cuvenite).
  • acte pentru dovedirea calității de beneficiar al decretului lege nr. 118 din 1990, legii nr. 42 din 1990, etc.
  • adeverință cu datele de contact ale angajatorului /angajatorilor (adresa, e-mail, fax, număr telefon), la care își desfășoară activitatea la data solicitării înscrierii la pensie, conform legii nr. 76 din 2022.

Cerere pensie limită de vârstă

Cerere eliberare stagiu de cotizare