Recalculare pensie

Dosarul pentru recalcularea pensiei va cuprinde următoarele documente:

– cerere tip, completată și semnată de către solicitant

– cerere pentru eliberarea stagiului de cotizare

– acte de stare civilă: carte de identitate

Important!
Se bifează caseta corespunzătoare în funcție de tipul solicitării:
– recalculare a pensiei prin valorificarea perioadelor de stagii (perioada lucrată până la data de 31.03.2001)

  • Se atașează adeverința cu perioada lucrată eliberată de angajator – în original

În acest caz actele se depun la sediul Casei Județene de Pensii Alba sau prin poștă întrucât adeverința este în original.
– recalculare a pensiei prin valorificarea perioadelor de stagii (perioada lucrată după data de 01.04.2001)

  • Se atașează adeverința cu perioada lucrata eliberată de angajator

În acest caz actele se transmit prin email întrucât datele necesare stabilirii pensiei se valorifica  pe baza declarațiilor nominale depuse de angajator.
– recalculare a pensiei prin valorificarea condițiilor de muncă (grupa I sau II de muncă realizate înainte de 01.04.2001)

  • Se atașează adeverința privind grupa superioară / condiţii de muncă pentru perioada lucrată până la data de 01.04.2001 – în original

În acest caz actele se depun la sediul Casei Județene de Pensii Alba sau prin poștă întrucât adeverința este în original.
– recalculare a pensiei prin valorificarea perioadelor de stagii (venit de completare) realizate după data de 01.04.2001

  • Se atașează adeverința privind venitul de completare eliberată de AJOFM pentru perioada ulterioară datei de 01.04.2001- în original

În acest caz actele se depun la sediul Casei Județene de Pensii Alba sau prin poștă întrucât adeverința este în original.

– recalculare a pensiei prin valorificarea salariilor/sporurilor cu caracter permanent (realizate până la data de 31.03.2001)

  • Se ataseaza adeverinţă privind salariile / sporurile la salariu pentru perioada lucrată până la data de 31.03.2001 – în original

În acest caz actele se depun la sediul Casei Județene de Pensii Alba sau prin poștă întrucât adeverința este în original.
După caz, se atașează și sentința judecătorească prin care s-a recunoscut grupa de muncă în litigiile cu foștii angajatori (după caz)

DE REȚINUT!
Pentru perioadele anterioare datei de 31.03.2001 în care o persoană s-a aflat în șomaj, ajutor de integrare profesională, plăți compensatorii, venit de completare, nu trebuie prezentată adeverință cu venitul realizat întrucât la calculul pensiei se valorifică potrivit legii, salariul minim brut/net pe economie. Aceste perioade sunt stagii asimilate,  pentru veniturile realizate redatorându-se CAS (contribuție la pensie).

Important!
Cererile  se transmit:
– prin email la adresa office.cjpalba@cnpp.ro în cazul în care nu este necesar actul în original.
– prin depunere personală la sediul Casei Județene de Pensii Alba sau prin poștă cu confirmare de primire in cazul în care este necesar a se depune actul în original
În toate cazurile se depune cererea tip completată și semnată olograf.


(1) Dovada stagiului de cotizare realizat în sistemul public de pensii pentru perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 se realizează conform art. 135 din lege, cu carnetul de muncă. În lipsa carnetului de muncă, dovada stagiului de cotizare realizat anterior datei de 1 aprilie 2001 se face şi cu alte acte prevăzute de lege, respectiv prin adeverinţe eliberate de angajatori, deţinători legali de arhivă sau operatori economici autorizaţi de Arhivele Naţionale, în original, cu condiţia publicării pierderii carnetului de muncă în Monitorul Oficial, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

(2) În situaţia prezentării şi a altor acte de vechime în muncă prevăzute de lege, pentru perioadele menţionate la art. 13 lit. a) din lege, acestea vor cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente:

a) denumirea angajatorului;

b) datele de identificare a persoanei;

c) perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;

d) funcţia, meseria sau specialitatea exercitată.

(3) Pentru perioadele menţionate la art. 13 lit. a) din lege, dovedirea venitului total lunar brut sau net, după caz, utilizat la determinarea punctajelor lunare, se face prin adeverinţă întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

(4) Actele vor avea număr şi dată de înregistrare, ştampila unităţii emitente, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

(5) Adeverinţele prin care se face dovada vechimii în muncă prevăzute la art. 13 lit. a) din lege, eliberate anterior intrării în vigoare a legii, pot fi valorificate dacă cuprind cel puţin elementele necesare prevăzute la alin. (2).

(6) În situaţia în care nu se prezintă adeverinţe de venit întocmite conform anexei nr. 6 la lege, pot fi valorificate la stabilirea punctajelor lunare adeverinţele eliberate anterior datei intrării în vigoare a legii, prin care sunt dovedite salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992 au făcut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, dacă sunt întocmite conform dispoziţiilor legale în vigoare la data eliberării.

În situația în care se face dovada ca nu există deținători de arhivă se poate utiliza în calculul pensiei carnetul de muncă scanat din evidențele CJP Alba, cu precizarea că nu toate carnetele de muncă au prezentate pentru a fi scanate.